Friesland watertours
Image default
Gezondheid

Loophulpmiddelen voor senioren

Als je ouder bent dan 65, heb je dit jaar een kans van 1 op 4 om te vallen. Hoewel dat een onwelkome statistiek is, is het goede nieuws dat u uw valrisico kunt verminderen door een loophulpmiddel te gebruiken, zoals een wandelstok of rollator.

Laten we eens kijken waarom u mogelijk uw evenwicht verliest en hoe een loophulpmiddel kan helpen, voordat u een paar wandelstokken en rollators gaat bekijken waar u misschien van gaat houden.

Factoren die een slecht evenwicht veroorzaken

Een verminderd evenwicht komt veel voor bij oudere volwassenen. Misschien bent u onvast op uw voeten omdat u onlangs een operatie heeft ondergaan of omdat uw artritis kniepijn veroorzaakt.

Maar verlies van evenwicht gaat vaak geleidelijk. Naarmate het lichaam ouder wordt en het gezichtsvermogen vervaagt, wordt het moeilijker om obstakels of kleine hoogteverschillen te zien tijdens het lopen. De meeste oudere volwassenen ervaren een aanzienlijk verlies van spiermassa, waardoor ze zwakker en wiebeliger worden. Bovendien vertragen de reflexen met de leeftijd, waardoor zelfs de coördinatie die nodig is om het evenwicht te behouden, wordt aangetast.

Vanwege deze leeftijdsgebonden factoren komen vallen vooral bij ouderen veel voor. Een hoog valrisico wordt meestal beantwoord met een aanbeveling van uw arts of PT om een loophulpmiddel te gebruiken – niet iets dat iedereen graag hoort.

Maar voordat u een loophulpmiddel volledig afwijst, zijn er enkele dingen die u moet doen weten over de voordelen van het gebruik van een wandelstok of rollator. Met zoveel soorten en stijlen van loophulpmiddelen die beschikbaar zijn, is er geen reden waarom u niet zowel uw evenwicht als uw zelfgevoel kunt behouden.

Voordelen van het gebruik van loophulpmiddelen

Ondanks de stigma tegen loophulpmiddelen, feit is dat een goed apparaat u kan helpen ernstig letsel te voorkomen. Een wandelstok of rollator helpt de balans te verbeteren door nog een touchpoint toe te voegen (of vier!). Uw loophulpmiddel zal ook een deel van uw gewicht dragen en een zwakke knie of gewricht ontlasten.

De juiste soort apparatuur helpt niet alleen vallen te voorkomen, het kan u ook helpen actiever te zijn. Met een rollator kunt u bijvoorbeeld uw gezin bijhouden en in uw eentje winkelen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat u uw evenwicht verliest. Actief blijven – zelfs gewoon wandelen – is een van de beste dingen die je kunt doen om spierverlies tegen te gaan en je balans te verbeteren. Van op de bank zitten wordt je niet sterker!

En maak je geen zorgen over “er ouder uitzien”. Struikelen en bukken door een slechte houding veroudert je uiterlijk veel meer dan een wandelstok of loophulpmiddel zou doen.

Een loophulpmiddel heeft echter alleen nut als het goed past, comfortabel is en aan je behoeften voldoet. Laten we dus de verscheidenheid aan beschikbare loophulpmiddelen eens nader bekijken; er kunnen meer opties zijn dan u verwacht.

Soorten loophulpmiddelen voor senioren

Wandelstokken

De meest discrete loophulpmiddelen, een wandelstok biedt stevige ondersteuning aan één kant van uw lichaam. Het is perfect voor iemand die slechts een klein beetje hulp nodig heeft of een bepaald gewricht wil ontlasten (bijvoorbeeld een slechte knie).

Er zijn twee hoofdcategorieën wandelstokken: enkelpunts en 4-punts (ook wel een vierpuntsstok genoemd).

De meeste stokgebruikers hebben een wandelstok met één punt. Als je meer ondersteuning wilt, maar nog geen rollator nodig hebt, geeft een quad-stok je die extra stabiliteit.

Misschien moet je meer oefenen om te wennen aan de bredere basis van een quad-stok, maar veel mensen vinden dat deze loophulpmiddelen de leercurve waard zijn.

Hoe vind je je wandelstok

Als je eenmaal hebt bepaald welk type wandelstok je nodig hebt, kun je de fijnere details verkennen, zoals materiaal (hout of aluminium?), kleuren ( discreet of dramatisch?), aanpassingen (monogrammen?) en veranderlijkheid (is het in hoogte verstelbaar of opvouwbaar?).

Je zult ook een handgreeptype moeten vinden dat je leuk vindt en waar je je prettig bij voelt. De klassieke stokvorm heeft een derby-handvat, maar je kunt kiezen voor een offset handvat, dat je gewicht op het sterkste punt van de wandelstok centreert.

Probeer je niet te laten meeslepen door mooie gimmicks en wandelstokken die zogenaamd meer doen dan alleen ondersteuning bieden (bijvoorbeeld zitplaatsen bieden, op zichzelf staan, enz.). Fysiotherapie praktijken kunnen je hier ook advies over geven zoals cbtfysio.nl.

Standaard rollators

Net als een wandelstok kan een rollator slechts een tijdelijke hulp of een permanent accessoire zijn voor uw mobiliteit. Hoe dan ook, een rollator kan u helpen uw mobiliteit te behouden en actief te blijven terwijl u toch veilig blijft.

Er zijn twee hoofdtypen standaard rollators: rollators zonder wielen en rollators met voorwiel.

Rollator met wielen

Over het algemeen zal het toevoegen van wielen aan uw rollator de stabiliteit verminderen. Als je veel gewichtdragende ondersteuning nodig hebt, probeer dan een rollator zonder wielen. Zijn vier poten zullen je stabiliteit meer dan verdubbelen als je staat. Houd er rekening mee dat, omdat hij geen wielen heeft, je hem bij elke stap licht moet oppakken om vooruit te komen.

De meeste senioren geven de voorkeur aan een rollator met voorwiel, die twee wielen aan de voorkant heeft en rubberen “slippers” (of tennisballen!) aan de achterkant. Met een rollator op voorwiel kunt u vooruit gaan zonder uw loophulpmiddel op te tillen. Het is een handige mix van stabiliteit en mobiliteit, ideaal voor iemand die regelmatig valt of zijn evenwicht verliest.

In tegenstelling tot wandelstokken kan een rollator onhandig zijn om mee te sjouwen of moeilijk op te bergen in uw auto. Als je alleen loopt, zoek dan een lichtgewicht rollator die je zelf kunt opvouwen en optillen.

Ten slotte verwijst “trigger release” naar een manier om de rollator te sluiten die over het algemeen veel gemakkelijker is dan de traditionele sluiting met twee knopen. Als u artritis heeft of in het algemeen moeite heeft met het comprimeren van knoppen, kunt u baat hebben bij een trigger-release rollator.

 

https://cbtfysio.nl