Mooji: wie is Mooji?

Mooji, een hedendaagse spirituele leraar, werd in 1954 geboren in Jamaica als Anthony Paul Moo-Yong. Op 16-jarige leeftijd verhuisde hij naar zijn moeder die in Groot-Brittannië woonde. 

India

In 1987, toen Mooji 33 jaar was, veranderde een ontmoeting met een christelijke mysticus zijn hele leven. Hij reisde in 1993 naar India en werd een leerling van Sri Harilal Poonje of Papaji. Verscheidene spirituele ervaringen transformeerden hem tot de spirituele leraar die hij momenteel is. Hij begon zelf satsangs te organiseren. Hierbij ontmoet je iemand die je vragen kan stellen of waarmee je in stilte samen kunt zijn. Satsang betekent een ontmoeting met waarheid en door het samen zijn, krijg je de kans om kennis te maken met de directe waarheidservaring waarbij de realisatie van het Zelf plaatsvind. 

Meditatie en bewustzijn

Voor Mooji betekent dit niet dat je jarenlang moet mediteren om die waarheid te ervaren. Hij kiest de directe weg. Bewustzijn en verlichting moet je niet verwerven. Ze zitten in je. Met zijn directe stijl en humor ontmaskert hij je ‘ik’. En als je het verlangen en de bereidheid hebt, dan kun je je ware ik zien. Ook bereiken we geluk, niet door er naar te streven, maar door te beseffen dat het, volgens Mooji, onze natuurlijke staat is. Dat wat je in de buitenwereld uitvoert, is niet blijvend. Je beleeft dingen die je een meer geraffineerde staat van bewustzijn kunnen bezorgen, maar volgens Mooji is dit maar tijdelijk, een herinnering. Je ware ‘ik’ is een natuurlijke staat en geen substantie. 

Mooji ashram

Mooji heeft een ashram opgericht in Portugal waar hij zijn volgers van over heel de wereld verwelkomt. Regelmatig gaat hij zelf op reis om satsangs, retraites en individuele gesprekken te houden. Zijn energie van onpersoonlijke intimiteit, liefde, vreugde, speelsheid en autoriteit zorgen ervoor dat je in de greep van zijn woorden en spiritualiteit wordt gezogen.

https://www.zoma-opleidingen.nl/