Friesland watertours
Image default
Sport

Karper gespot in de polder

Na een enkele korte sessie in de polder wordt het tijd om het wat serieuzer aan te pakken. Na enkele eerste sessie met enkel mais, teveel stroming van het gemaal en vele wind, is de honger naar een karper groot geworden, echt groot. Om het nu beter aan te pakken, wordt gewacht op het moment dat de wind geen roet in het eten kan gooien en het gemaal uit staat. Gewapend met gezouten mais en hennep wordt de strijd aangegaan om de karper over de spreekwoordelijke streep te trekken. Op het losse gele mais waren ze namelijk niet zo happig. Blijkbaar is er al enige dressuur ontstaan en is dit blikvoer niet iets dat makkelijk opgenomen wordt. Het extra pimpen kan dan vaak het verschil tussen blanken en vangen betekenen. Toch verbaasd want eerder zijn er geen karpervissers gezien in dit poldergebied. 

Door het aanvoeren van verschillende plekken hoop ik de karpers vertrouwen te geven in het aas. Om het kwartier vis ik dan de plekken af om te zien of er actieve karper in de buurt is. Aan het einde van het water blijkt er opeens een oude man te vissen met mais. Deze blijkt 3 karpers te hebben gevangen in de hele ochtend en begin van de middag. Blijkbaar lukt het om op deze manier om een karper te strikken. Nu nog goed lokaliseren om gericht te vissen. Het zomaar ingooien op 3 kilometer water met een lage bezetting geeft namelijk niet een heel hoog vertrouwen. Vlak voorbij de oude man kan ik een vijftal karpers spotten. Het lijken 2 spiegels een schub en twee graskarpers. Niet gedacht juist graskarper hier zou zwemmen, maar dat maakt de uitdaging nog eens groter. De karpers lijken rond te hangen bij de een plukje lelies. Onder deze lelies schuiven ze links en rechts de diepte in om na verschillende minuten weer terug te keren. Helaas ligt het lelieveld aan de overkant waardoor het lastig is om direct onder het veld te gaan liggen. Gelukkig lukt het wel om heel dicht in de buurt te komen met mijn lange karperhengel. Door deze langere lengte kan je makkelijk en gericht werpen naar een klein oppervlakte. In dit geval ideaal om de karper niet te verstoren door 10 keer in te moeten werpen. 

Na verschillende passerende karpers begint de moed wel in de schoenen te zakken. Gaan ze het aas nog oppakken, of zijn ze meer sociaal aan het rondzwemmen? Opeens komt er een karper uit de diepte opgezwommen om zonder schroom opeens het aas op te nemen. Ik sta stomverbaasd te kijken en vergeet zelfs even aan te slaan. Na enkele seconden voel ik toch gelukkig een bekende weerstand aan de vislijn en de vismolen begint te tikken. Ondanks dat de karper niet groot is, vecht hij als een baas. Een leuk en spannende dril kan gelukkig eindigen in een geschepte karper. 

https://www.sportvisgigant.nl/