Friesland watertours
Image default
Sport

Wat is wing surfen ?

Wing surfing is een nieuwe watersport die is overgewaaid vanuit Hawaii. Door de ontwikkeling van het plaatsen van een foil onder kite en windsurfboards werd de SUP al snel gezien als een ideaal middel om mee te foilen. Normaal gesproken ga je suppen met weinig wind maar in combinatie met een foil en een opblaasbare kite krijg je wing surfen. Nu zijn na een aantal jaar de boards en wings compleet doorontwikkeld. Hierdoor zijn de boards korter en de wings een stuk handelbaarder geworden. Er zijn een aantal verschillende systemen te verkrijgen maar deze werken in de basis allemaal hetzelfde. Deze bestaat altijd uit een wing foil, een board en een wing.  

Hoe werkt wing surfen ? 

Wing surfen is niet persé aan leeftijd gebonden en het maakt niet uit of je nou een beginner bent of een beoefend watersporter. Ook ben niet bij het wing surfen niet gebonden aan een specifieke plek. Je kan in principe op elke willekeurige plas of meertje wing surfen. Het enige dat van belang is dat het water diep genoeg staat zodat de foil de bodem niet raakt en dat er natuurlijk genoeg wind staat. Je hebt voor het wing surfen niet heel veel wind nodig. Door de opwaartse druk van de foil heb je weinig wind nodig om het water uit te komen. Dit is natuurlijk wel enigszins afhankelijk van je postuur maar je hoeft niet te wachten tot windkracht vijf om te kunnen starten. 

Wat heb ik nodig om te wing surfen ? 

Om te kunnen wing surfen heb je een wing foil, een board en een wing nodig. De wing foil is verkrijgbaar in verschillende maten. Wanneer je net bent begonnen in het an te raden om een foil met een grotere front wing te nemen. Door zijn grootte krijg je sneller een opwaartste lift. De mast bepaalt hoe hoog je uit het water komt. Hierbij is de diepte van het water van belang. Waar je gaat wing surfen bepaalt dus hoe lang je mast moet zijn.  

Je wing surf wing is een kite met een opgeblazen voorkant. Deze wing heeft een aantal kijkvensters zodat je alles om je heen goed in de gaten kan houden. Deze wings heb je in verschillende maten zodat je in verschillende omstandigheden kan wing surfen 

Je hebt verschillende maten wingsurf boards. Hierbij is je postuur en hoe ervaren je bent de doorslaggevende factor om te bepalen welk wingsurf board het beste bij je past.