Friesland watertours
Image default
Electronica en Computers

Wat is een rookmelder?

Een rookmelder is gewoon een apparaat dat rook detecteert. Rook is meestal een indicatie van brand. Dit is niet altijd het geval en wanneer er geen echte brand is, kunnen ze verantwoordelijk zijn voor een aantal valse alarmen. Dit apparaat kan van het lokale type zijn, waarbij het wordt geïnstalleerd om iedereen die zich in de nabijheid van de rookmelder bevindt te waarschuwen. Detectoren kunnen ook worden aangesloten op een bedieningspaneel dat kan worden gebruikt om een alarm in een heel gebouw af te laten gaan. Dit soort systemen kan ook de autoriteiten waarschuwen als het systeem door een externe instantie wordt bewaakt.

Alleen lokale rookdetectie

Een lokale detector werkt op batterijen. Deze detecteert rook en laat een interne sirene in het apparaat afgaan om de bewoners die zich in het huis bevinden te waarschuwen. Ze zijn niet bedoeld om iemand anders te waarschuwen dan het personeel dat zich in de buurt bevindt. Ze hebben ook de mogelijkheid om een klein tsjilpend geluid te maken als de batterij bijna leeg is. Het is soms moeilijk te horen wanneer de batterij bijna leeg is, dus het is het beste om de batterij elk jaar te vervangen. Het is ook een goed idee om uw rookdetector regelmatig te testen. Naar schatting 30% van de rookmelders in huis heeft een lege batterij en biedt geen bescherming in geval van brand.

Bewaakte rookdetectie

Een melder die in uw huis is geïnstalleerd en die alleen lokaal is, is ontworpen om de bewoners te redden als ze thuis zijn. Als u een detector heeft die is aangesloten op een brandalarmsysteem, dan kan deze niet alleen de bewoners redden, maar u kunt ook uw eigendom en bezittingen redden. Wanneer een bewaakt systeem door rook wordt geactiveerd, zal het alarm afgaan en zal het ook uw bewakingsbedrijf waarschuwen. Het bewakingsbedrijf zal de brandweer waarschuwen. U kunt een detector op uw beveiligingssysteem laten aansluiten met een nieuw controlepaneel. Residentiële huisbeveiligingspanelen zijn ontworpen om met bedrade en draadloze detectoren te werken. Veel huiseigenaren kiezen ervoor om de installatie van een rookmelder over te slaan op basis van de kosten, zich niet realiserend dat een brand veel meer schade zal aanrichten dan een inbreker.

Hoe werken rookmelders

Melders zijn meestal een schijfvormige plastic behuizing met een diameter van ongeveer 15 cm. Er is een grote verscheidenheid aan afmetingen door veel verschillende fabrikanten, maar dit is de typische grootte. De meeste melders werken door middel van optische detectie (foto-elektrisch) of een fysisch proces (ionisatie). In huishoudelijke toepassingen wordt de voorkeur gegeven aan foto-elektrische detectoren. Foto-elektrische detectoren reageren sneller (gewoonlijk 30 minuten of langer) op een brand in de vroege, smeulende fase (voordat de brand in vlammen opgaat). De rook van de smeulende fase van een brand bestaat gewoonlijk uit grote verbrandingsdeeltjes.

Commerciële rookmelders

Een rookdetector die in een commerciële omgeving is geïnstalleerd, is altijd verbonden met een brandmeldcentrale. Er zijn verschillende soorten rookmelders verkrijgbaar. Een detector kan bedraad zijn en deel uitmaken van een zone. Op elke zone kunnen meerdere detectoren worden aangesloten, zodat wanneer brand wordt gedetecteerd, er slechts een gebied wordt aangegeven. De exacte locatie is niet bekend. Recentere brandalarmsystemen hebben adresseerbare rookdetectoren. Deze zijn ook bedraad maar hebben elk een uniek ID. Wanneer één van deze rookmelders rook detecteert, is de exacte locatie bekend aan de brandweer wanneer het bewakingsbedrijf wordt ingelicht. Dit is een grote hulp voor de brandweer bij het reageren op een brand.

https://www.securitythuis.nl/