Friesland watertours
Image default
Energie

Hoe werk je veilig met elektra?

Als je gaat werken met elektra dan moet je altijd extra voorzichtig zijn. het werken met elektra brengen altijd extra gevaren met zich mee. Je kan elektriciteit niet zien. Je kan dus ook niet zien of er ergens spanning op staat of niet. Als je direct lichamelijk contact hebt met elektriciteit dan kan dit grote gevolgen hebben en zelfs dodelijk. Er gebeuren jaarlijks veel ongelukken die te maken hebben met elektriciteit. Zulke ongelukken kan je voorkomen door veilig en op de juiste manier te werken. Het verkeerd aansluiten van elektrische producten kan oververhitting en kortsluiting veroorzaken. En daar kan brand van ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je doet. 

Spanning uitschakelen  

Als je gaat werken met elektra dan moet je altijd de spanning uitschakelen. Dit moet je doen omdat je anders elektrocutie kan ontstaan. Als je met elektra gaat werken dan raak je veel dingen aan, en dan is het heel gevaarlijk als de spanning er nog op staat. 230 volt door je lichaam vindt niemand natuurlijk fijn. In de groepenkast kan je elke groep apart uitschakelen. Je kan dan de groep uitschakelen waar jij aan de slag moet. Zo vermijd je gevaarlijke situaties.

Gebruik de juiste gereedschap

Als je bijvoorbeeld elektra gaat aanleggen in je huis dan heb je goed gereedschap nodig. je kan hiervoor niet de eerste schroevendraaier gebruiken die je in je huis hebt gevonden. Voor het aanleggen van elektra heb je geïsoleerd gereedschap nodig. Wanneer je geïsoleerd gereedschap gebruikt dan ben je veel beter beschermd tegen kortsluiting en elektrocutie. Elektra aanleggen is dus veel veiliger als je met geïsoleerd gereedschap werkt. Als je elektra gaat aanleggen dan is het ook belangrijk dat je de stroom uitschakelt. Controleer ook altijd of het stroom ook echt uit is met een spanningsmeter.