Friesland watertours
Image default
Tuin en buitenleven

Wat moet u weten wanneer u een boom wilt verplanten

Weten wat u doet en een goede aanpak is nodig bij een boom verplanten. Allereerst is het belangrijk om te weten in welke periode u de boom het beste kunt verplanten. Een boom is tijdens het verplanten namelijk zeer kwetsbaar. Door in de meest gunstige periode een boom te verplanten is de kans dat de boom dood gaat het kleinst. De gunstigste periode is van het najaar tot het voorjaar, tussen oktober en maart. Het verschilt per boomsoort of er het beste in het voorjaar, het najaar of de winter verplant kan worden. Zoek dit dus altijd van te voren goed uit voordat u aan deze klus begint. Heeft u een boomsoort die het beste in de winter verplant kan worden? Doe dit dan wel in een vorstvrije periode, anders kan de kluit van de boom beschadigen wanneer u deze uitgraaft.

Bereid de boom goed voor op het verplaatsen

Voordat de boom verplaatst kan worden zijn er enkele voorbereidingen nodig. Allereerst dient er een geul rondom de boom gegraven te worden. Afhankelijk van de boomsoort en de grootte van de boom kunt u berekenen hoe diep de geul moet zijn en vanaf welke afstand van de boom de geul moet komen. De diepte van de wortels spelen ook een rol in deze berekening. Is de geul gegraven? Dan kan deze opgevuld worden met nieuwe tuingrond. Door de nieuwe tuingrond zal de boom nieuwe haarwortels aanmaken, waardoor de boom sterker wordt voor de aankomende verhuizing. Wanneer deze stappen gedaan zijn moet de boom gesnoeid worden. Zaag vanaf de kroon enkele takken af. Door het aantal takken te verminderen maakt de boom minder wortels aan. Positief gevolg hiervan is dat de boom minder water nodig heeft en dit de overlevingskans na het verplanten stukken groter maakt.

Welke materialen er nodig zijn bij het verplanten hangt af van de grootte van de boom. Een kleine boom kan verplaatst worden met behulp van een kruiwagen, terwijl er bij een grote boom machines zoals een kraan, hefsysteem en graafmachine nodig zijn.

Vind een hovenier bij Vergelijk Hoveniers

Zoals u kunt lezen is het verplaatsen van een boom niet erg makkelijk, er komt best veel bij kijken. Daarom is het aan te raden deze klus door een hovenier te laten doen. Zoekt u een geschikte hovenier? Vraag dan offertes aan bij Vergelijk Hoveniers. Of het nu gaat om een boom verplanten, uw tuin laten onderhouden, een houten terras laten aanleggen of een nieuw tuinplan, bij Vergelijk Hoveniers zult u altijd een geschikte en uitstekende hovenier voor uw klus vinden!

https://www.vergelijkhoveniers.nl/