Friesland watertours
Image default
Vervoer en transport

De taxiverzekering, hoe kan je ze afsluiten?

De ene autoverzekering is de andere niet. Niet alleen is het zo dat er in de praktijk een stevig onderscheid wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld de WA-verzekering en de andere, meer uitgebreide polissen, daarnaast wordt er door de verzekeraar ook altijd even gekeken naar het doel waarvoor de autoverzekering wordt aangevraagd. Specifiek voor taxibedrijven geldt in dat geval dat er moet worden gekeken in de richting van een speciale taxiverzekering. Dat ervoor taxibedrijven een speciale autoverzekering in het leven werd geroepen is het gevolg van het specifieke karakter waar dergelijke bedrijven over beschikken. Alles wat je hierover wil weten ontdek je hieronder.

Hoe kan je een taxiverzekering precies afsluiten?

De taxiverzekering kan in principe op dezelfde manieren worden afgesloten als de gewone autoverzekering. In de basis is het dan ook natuurlijk gewoon een verzekering voor een type auto. Voor deze verzekering geldt dat er dus een onderscheid wordt gemaakt tussen:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor de eerste type verzekering geldt dat de taxi wordt verzekerd door middel van de wettelijk verplichte WA-dekking. Dit betekent concreet dat er enkel en alleen een dekking wordt voorzien voor schade die met de taxi wordt aangericht aan derden. Het merendeel van de taxibedrijven vinden dit eigenlijk niet bijzonder interessant. Zij willen dan ook graag kunnen rekenen op heel wat uitgebreidere dekkingen. Deze kunnen dan worden geboden door één van de andere opties.

De WA+ beperkt casco verzekering is een goede oplossing voor taxibedrijven die de kerk in het midden willen houden. Dit niet alleen op vlak van dekkingen, maar ook op vlak van kosten tracht deze verzekering de gulden middenweg te vinden en daar slaagt ze zonder probleem in. Indien je kiest voor het afsluiten van deze verzekering kan je altijd rekenen op een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De dekkingen waar je bovenop de WA-verzekering op kan rekenen zijn onder meer een dekking voor brandschade, schade door natuurgeweld en glasschade.

Waarom kiezen voor de allrisk taxiverzekering?

Ondanks de talrijke extra dekkingen waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een WA+ beperkt casco taxiverzekering moet het gezegd dat het merendeel van de taxibedrijven toch vooral op zoek zijn naar mogelijkheden om de allrisk verzekering af te sluiten. Voor deze verzekering geldt uiteraard dat ze ook de zelf veroorzaakte schade dekt. Het spreekt voor zich dat dit voor bijvoorbeeld taxi- en koeriersbedrijven geen overbodige luxe is. Dit gezegd hebbende dient er in dit geval natuurlijk wel rekening te worden gehouden met vrij aanzienlijke kosten. Bovendien zal een dergelijke verzekering doorgaans ook alleen meer toegekend worden voor vrij jonge / nieuwe voertuigen.

Wat maakt een taxiverzekering zo lastig om af te sluiten?

Er zijn verschillende redenen die er aan de basis van liggen waarom een taxiverzekering zo moeilijk is om af te sluiten. In eerste instantie is het zoals reeds aangehaald zo dat taxi’s er bekend om staan vrij veel schadegevallen te melden. Dat kan echter ook moeilijk anders. Voor deze voertuigen geldt immers dat ze veelvuldig rondrijden tijdens spitstijden terwijl ze daarnaast ook erg vaak in drukke gebieden rond moeten rijden. Dat gecombineerd met het grote aantal kilometers per jaar maakt ze uiteraard ontzettend vatbaar voor ongevallen. Heel wat verzekeraars zien hierin een groot probleem waardoor ze niet langer bereid zijn om deze verzekering in hun aanbod op te nemen.

Kan je wel een geschikte taxiverzekering vinden? Dan dien je er rekening mee te houden dat hier mogelijks een vrij stevig prijskaartje aan verbonden zal zijn. Ook dat zorgt er uiteraard niet voor dat dit type van verzekering eenvoudig kan worden afgesloten, integendeel. Gelukkig is het wel zo dat er een aantal interessante manieren bestaan om te kunnen besparen. Voor deze mogelijkheden geldt dat ze hieronder voor jou op een rijtje zijn gezet.

Kan je dan wel besparen op de premie van deze verzekering?

De hierboven aangehaalde informatie heeft duidelijk gemaakt dat de taxiverzekering een verzekering is welke heel wat verzekeraars vandaag de dag liever niet meer opnemen in hun aanbod. Dat is het gevolg van het feit dat er vaak behoorlijk wat schadegevallen worden gemeld door dergelijke verzekeringnemers. In de praktijk wil dit er wel eens voor zorgen dat mensen zich de vraag stellen of de premie van de taxiverzekering drukken dan wel of niet tot de mogelijkheden behoort. Dat is zeker mogelijk. De onderstaande bespaartips zullen je hier zeker bij kunnen helpen:

  • Vergelijk het (beperkte) aanbod met taxiverzekeringen op de markt;
  • Let op de hoogte van het eigen risico waarvan sprake is bij de verzekering;
  • Ga grondig door alle dekkingen en schrap degene die je niet nodig denkt te hebben;

Hoe je het ook draait of keert, in het merendeel van de gevallen zal de premie bij het afsluiten van een taxiverzekering hoger zijn gelegen dan wanneer je ervoor zou kiezen om een standaard verzekering voor een personenauto af te sluiten. Dit gezegd hebbende zijn er dus zeker mogelijkheden om deze premie toch nog enigszins te drukken waardoor ze betaalbaarder wordt. Rekening houden met de hierboven terug te vinden bespaartips is alvast zeker een aanrader.

De taxiverzekering vergelijken loont dus? Absoluut!

Het aantal verzekeraars die de taxiverzekering in hun aanbod hebben opgenomen is uiteraard beduidend minder in vergelijking met het aantal verzekeraars die de gewone autoverzekering aanbieden. Zoveel spreekt uiteraard voor zich. Dit gezegd hebbende zijn er zeker nog meer dan voldoende verzekeraars die taxiverzekeringen in verschillende vormen aanbieden om een vergelijking te rechtvaardigen. Ben je van plan om de taxiverzekering te vergelijken? Dan dien je er wel rekening mee te houden dat dit op verschillende manieren kan gebeuren.

Om te beginnen kan je een taxiverzekering vergelijking uitvoeren door gebruik te maken van de website van een bepaalde, specifieke verzekeraar. Daarnaast is het echter ook mogelijk om gebruik te maken van een vergelijkingssite. In de praktijk is het vooral deze laatste optie die sterk wordt aanbevolen. Dat is vooral het gevolg van het feit dat er alleen op die manier zekerheid bestaat over een echt objectieve uitkomst. Het spreekt voor zich dat, dat eveneens erg belangrijk is. Alleen zo kan je finaal rekenen op met zekerheid de best mogelijke verzekering voor jouw taxi.

Zijn er nog vragen onbeantwoord? Vraag het dan aan de experts van Alpina.