Friesland watertours
Image default
Woningen

Massieve versus samengestelde houten vloeren

Hout is een tijdloos en klassiek keuze voor vloeren in elk huis. Het voegt warmte, stabiliteit, waarde toe aan je huis, en laten we dat gezellige gevoel niet vergeten. Indien correct geïnstalleerd en onderhouden, heeft een massief houten vloer het potentieel om een leven lang mee te gaan. Maar hoe weet u nu welk type houten vloer de juiste keuze is voor uw woning?

Met alle vooruitgang in de fabriek is er veel om uit te kiezen en verschillende componenten om over na te denken. We willen allemaal een mooie vloer, maar het belangrijkste doel van een houten vloer is ervoor te zorgen dat u het materiaal kiest dat het langst meegaat en de duurzaamheid heeft die uw specifieke woning en gezin nodig heeft.

Wat is het verschil?

Massieve hardhouten vloeren zijn precies zoals ze klinken; massieve stukken hout, gefreesd uit een enkel stuk hout, tot plankenvloeren.

Geconstrueerde houten vloeren worden in lagen opgebouwd. Afhankelijk van de fabrikant heeft de kern een kern van massief hout of multiplex en is er een laatste laag massief hout aan de bovenkant bevestigd, ook wel de “slijtlaag” genoemd.

Massief wit eiken

De normale dikte van massief hardhout is 3/4 inch, waardoor meerdere overspuitingen gedurende de hele levensduur mogelijk zijn, en solide structurele stabiliteit. Vervaardigd in verschillende diktes met een aantal lagen variërend van 3 tot 12, allemaal aan elkaar gelijmd.

 Er zijn ook opties waarbij de dikte van de bovenste slijtlaag tussen 1 mm en 5 mm dik is, waardoor u uiteindelijk min of meer opties voor overspuiten krijgt gedurende de levensduur van de vloer. Naast hout kunt u ook kiezen voor laminaat, kies dan wel laminaat met de juiste dikte om snelle slijtage te voorkomen

Waar het in uw huis kan worden geïnstalleerd

Omdat massief hardhout temperamentvol is in vochtige en vochtige omgevingen met onstabiele temperatuur- en vochtigheidsniveaus, wordt het aanbevolen om het op niveau (eerste verdieping van uw huis) of hoger (alle extra vloeren) te installeren van uw woning bijv. 2e en/of 3e verdieping). Het wordt nooit aanbevolen om massief hardhout te installeren in een lager niveau, zoals een kelder.

Gebouwde houten vloeren- Door zijn constructie kunnen parketvloeren op elke graad van uw huis worden geinstalleerd, inclusief uw kelder. Hoewel elke houten vloer uitzet en krimpt, omdat parketvloeren in lagen zijn opgebouwd, beweegt ze minder en is ze beter bestand tegen temperatuur- en vochtigheid schommelingen dan massief hardhout. De meeste parketvloeren kunnen op zowel houten als cement ondervloeren worden gelegd, waardoor het een goede keuze is als u een mate van materiaal consistentie in uw hele huis wilt behouden.

Prestaties

Massief hardhouten vloeren zijn 100% echt hout. Elke houtsoort heeft zijn eigen natuurlijke karaktereigenschappen en duurzaamheidsniveaus, dus het is niet eenvoudig om een algemene uitspraak te doen over de prestaties van hout in het algemeen…. Maar om het simpel te houden, wat u moet weten, is dat een massief houten vloer, ongeacht de soort, waarde kan toevoegen aan uw huis, en bij onderhoud veel langer meegaat dan een parketvloer.

Afhankelijk van de specifieke behoeften van uw huis en omgeving, worden bepaalde houtsoorten aanbevolen boven andere vanwege de duurzaamheid. We raden bijvoorbeeld af om een grenen vloer te installeren in een drukbezochte ruimte zoals een keuken of in een druk huishouden met huisdieren en kinderen, simpelweg omdat deze gevoeliger is voor krassen en deuken dan andere, meer dichte houtsoorten. U kunt HIER meer te weten komen over verschillende houtsoorten en hun kenmerken en dichtheden.

De meeste parketvloeren zijn geconstrueerd om iets meer veerkracht te bieden met betrekking tot vocht dan massief hardhout. Hun kernen zijn over het algemeen gestapelde lagen hout in een dwars nerf configuratie, waardoor de hoeveelheid uitzetten en krimpen wordt verminderd. Dit betekent niet dat het zittend water aankan. Vergeet niet dat het nog steeds echt hout is en als zodanig moet worden onderhouden, maar in tegenstelling tot massieve hardhouten vloeren, kunnen de meeste samengestelde vloeren op een cementplaat en onder het maaiveld worden geïnstalleerd, onder de rechter conditie.

Hoe lang gaat het mee?

Wanneer geïnstalleerd in de juiste omgeving en die omgeving wordt onderhouden, heeft een massief hardhouten vloer het potentieel om uw hele leven mee te gaan. Er zijn verschillende afwerkingsopties om aan de specifieke behoeften van uw huis te voldoen, en ze kunnen vele malen worden geschuurd en opnieuw afgewerkt, in tegenstelling tot parketvloeren, waar ze maar één keer kunnen worden geschuurd.

Als u kiest voor een vooraf afgewerkte massief hardhouten vloer, zal de toplaag van aluminiumoxide blijken te zijn extra kras- en slijtvast, waardoor de noodzaak om uw vloeren jarenlang opnieuw te lakken, bij normaal gebruik en onderhoud, wordt geëlimineerd.

Omdat parketvloeren niet meerdere keren kunnen worden geschuurd en opnieuw afgewerkt, gaan ze over het algemeen niet zo lang mee als een massief hardhouten vloer in een huis met normale slijtage. Houten vloeren hebben echter een duurzamere afwerking dan een massieve, ter plaatse afgewerkte hardhouten vloer. De extra krasbestendige en duurzame fabrieks afwerking die wordt toegepast op parketvloeren is vergelijkbaar met de aluminium oxide-afwerking die wordt toegepast op vooraf afgewerkte massief hardhouten vloeren.

Overspuiten

Typisch, kan een parketvloer slechts één keer worden geschuurd en opnieuw afgewerkt, misschien twee keer in zijn levensduur, afhankelijk van de materiaalspecifieke slijtlaag.

Massieve hardhouten vloeren – Omdat massief hardhouten vloeren dikker zijn dan parketvloeren, kunnen ze vele malen geschuurd en opnieuw afgewerkt worden. Het hebben van een vloer materiaal dat esthetisch kan worden aangepast aan uw eigen stijl en kleurvoorkeur is een grote troef, vooral als u op een bepaald moment besluit uw huis te verkopen.

Het zien van massieve hardhouten vloeren in een huis is ongelooflijk aantrekkelijk voor huizenkopers, omdat ze al weten dat ze het bestaande kunnen opknappen en het hun eigen kunnen maken. Als er parketvloeren zijn, hebben huizenkopers maar heel weinig opties om het uiterlijk van hun vloeren te veranderen, behalve ze helemaal te vervangen.

Installatie 

Hoe je een houten vloer installeert hangt echt af van de aanbevelingen van de fabrikant voor het specifieke materiaal. De dunnere samengestelde vloeren zijn over het algemeen verlijmd, er zijn ook zwevende samengestelde vloersystemen met klik- en vergrendeling en tot slot veel dikkere samengestelde vloeren die kunnen worden geniet en vastgespijkerd op een houten ondervloer voor installatie.

Massieve hardhouten vloeren worden geïnstalleerd door ze met nietjes, schoenplaten of spijkers op een houten ondervloer te bevestigen. Als algemene regel geldt dat elke massief houten vloer met een breedte van meer dan 10 cm naast de nietjes, nokken en spijkers wordt geïnstalleerd met lijm voor de ondervloer.

Het op de juiste manier installeren van massief hardhouten vloeren is niet iets dat we doe-het-zelvers aanraden om te proberen. Een goede, solide installatie is erg belangrijk om de structurele integriteit van de vloeren te garanderen en om ervoor te zorgen dat de vloeren lang meegaan, dus het wordt altijd aanbevolen om dit aan professionals over te laten.

Uiterlijk

We weten allemaal dat massief hardhouten vloeren kunnen ter plaatse worden afgewerkt naar uw eigen persoonlijke voorkeur, waardoor het de meest aanpasbare vloerkeuze is die er is. Samengestelde houten vloeren hebben een lange weg afgelegd sinds ze voor het eerst werden vervaardigd in de jaren 60. Er zijn tegenwoordig veel nieuwe, sterk geëvolueerde fineren voor de toplaag die veel van de op maat gemaakte looks bevatten die worden bereikt met massieve vloeren.

U kunt ongetwijfeld een parketvloer vinden met het uiterlijk en de stijl die u wilt, maar onthoud: als u eenmaal een stijl hebt gekozen, zit u er vrijwel aan vast voor de levensduur van de vloer (met uitzondering van het overspuiten een keer). Met een massief hardhouten vloer kun je het uiterlijk zo vaak veranderen als je wilt, totdat er geen vloer meer is om te schuren.

Kosten

Massief hardhout is duurder in aanschaf en installeren vs en engineered hardhouten vloer. Als u dit echter als een kostenpost op de lange termijn beschouwt, is massief hardhout goedkoper. Op korte termijn is bewerkt hardhout een goedkoper alternatief voor massief, maar op de lange termijn wordt het duurder. Ik weet dat het misschien niet logisch is, maar denk er zo over – massief hardhout is meestal een eenmalige aankoop. Dit betekent dat als het eenmaal is geïnstalleerd, u het niet opnieuw in hetzelfde gebied hoeft te installeren.

Schuren en overspuiten is een onderhoudsbeurt die de levensduur van de vloer garandeert. Hardhout heeft de mogelijkheid om het te repareren en in te weven als het beschadigd is, in tegenstelling tot bewerkt hardhout. Als een bewerkt hardhout beschadigd is, is de kans groot dat u de exacte vloer voor een reparatie niet kunt vinden en moet u de hele vloer vervangen.

 

https://vloerenbaas.nl