Friesland watertours
Image default
Bedrijven

IT. Heel belangrijk om de concurrentie te verslaan

Er zijn tegenwoordig ongelofelijk veel aanbieders van softwarematige oplossingen voor een bedrijf of organisatie. Direct bij de inschrijving van de onderneming wordt u overlade met advertenties en folders over betaalsystemen en unieke tools. Deze systemen kunnen de dagelijkse werkzaamheden zeker vergemakkelijken, maar zijn natuurlijk niet gratis. Hoe kunt uw weten aan welke systemen u wel wat dient uit te geven en aan welke niet? En hoe kunt u uw concurrentie de baas zijn met deze systemen, u leest het hier.

Voor sommige ondernemingen zijn bepaalde systemen nu eenmaal noodzakelijk, hier kan niet onderuit gekomen worden in een normale situatie. Een winkel kan bijna niet meer zonder digitale betalingen en grotere ondernemingen komen niet er niet onderuit om software te gebruiken die de administratie bijhoudt. Er zijn daarom ook maar weinig bedrijven die zich met deze werkwijzen kunnen onderscheiden. De systemen zijn niet uniek. In dit artikel zullen we deze systemen aanduiden met “IT”, informatietechnologie.

Op een gegeven moment gaan systemen een belangrijk onderdeel vormen van een organisatie. Dit komt door de omvang waar een bedrijf in groeit, maar ook met de markt waar deze in actief is. Elk vervoersbedrijf heeft systemen nodig om de vrachtwagens te volgen en iedere leverancier met een warenhuis heeft een voorraadbeheersysteem nodig. Helaas is dit pure noodzaak en levert dit geen odnerscheidend vermogen op. Het niet bezitten van deze systemen zou zelfs voor een concurrentienadeel kunnen zorgen dan dat het een voordeel kan zijn. Er komen natuurlijk constant nieuwe versies van een systeem op de markt, en de eerste afnemers kunnen hier voordeel uit halen. Dit laten we echter buiten beschouwing van dit artikel.

Infrastructuur

Er zijn enkele andere vormen van IT die een veel groter aandeel kunnen hebben in het behalen van een concurrentie voordeel. We hebben dit eerder besproken in deze  blog. We hebben het hier over de infrastructuur van een organisatie en daarnaast de strategische richting. De infrastructuur behelst de interne systemen die groei faciliteren

Overzicht

Om al deze zaken samen te vatten  is de hiërarchie van mogelijk concurrentievoordeel hier onder weergegeven:

  

Conclusie

Tegenwoordig zijn er vele software paketten die het doen van zaken kunnen vergemakkelijken. Deze systemen lijken vaak totaal verweven in het bedrijf en zijn een voorwaarde geworden om de bedrijfsvoering goed uit te kunnen voeren. Uit een groot gedeelte van deze systemen is helaas geen voordeel te behalen. In dit artiekel hebben we gelukkig gezien dat dit voor een gedeelte van de systemen niet geldt. Als er goed naar de strategie wordt gekeken, in combinatie met de systemen is er een voordeel te behalen. Daarnaast kunt u goede keuzes voor systemen maken en een voordeel op uw concurrentie behalen.

Wilt u ontdekken hoe u goede strategische syteem keuzes kunt maken? Neem dan een kijkje bij ons product Marketing & Strategie. Wij analyseren hier uw totale bedrijf en zorgen voor een goede analyse van uw systemen. Zo komen we samen tot de meest ideale situatie.

Teun Koldeweij

Oprichter Scripted Consultancy

 

 

https://www.scriptedconsultancy.com/blog/320304_it-de-onderscheidende-factor