Friesland watertours
Image default
Rechten

Tips om veilig online eten & drinken te bestellen

Eten online bestellen is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Het is een dienst die niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven van miljoenen mensen. Gedurende de Covid-19 periode is de vraag naar maaltijdbezorging alleen nog maar verder gestegen. Mensen bestellen eten zodat ze geen boodschappen hoeven te doen, niet hoeven te koken en meer tijd voor zichzelf overhouden. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd dagen waarop je niet zoveel zin hebt om te koken en dan is maaltijdbezorging de perfecte oplossing. De digitalisering van onze samenleving heeft ook zeker een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van maaltijdbezorging. Vandaag de dag gaat bijna alles online: van het boeken van een vakantie tot aan het doen van boodschappen. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren online maaltijden bestellen. Zij zijn tenslotte opgegroeid in de digitale samenleving en weten precies hoe alles werkt. Jongeren kennen dan ook vaak alle voordelen van online bestellen. Dit is iets waar ouderen bijvoorbeeld soms nog wat meer moeite mee kunnen hebben. Hoe weet je bijvoorbeeld of een website op het gebied van het bestellen van maaltijden betrouwbaar en veilig is? Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan of opgelicht worden. In dit artikel hebben wij een aantal tips om veilig online eten en drinken te bestellen voor jou op een rijtje gezet. 

  1. Lees de reviews van een restaurant

Heb je een restaurant gevonden waar je graag eten wilt bestellen? Ga dan eerst op onderzoek uit! Het eerste waar je naar kunt kijken zijn bijvoorbeeld de reviews van een restaurant. De reviews zijn vaak te vinden op de app, website of de social media kanalen van het bedrijf. Reviews zeggen namelijk veel over de populariteit en kwaliteit van een restaurant. Kijk niet alleen naar de positieve reviews, maar ook naar de negatieve reviews. Waar zijn voorgaande klanten het meest/minst tevreden over en wat verwacht jij zelf van een goed restaurant? Wanneer je bijvoorbeeld slechts één positieve review ziet en voor de rest alleen maar negatieve reviews moeten je alarmbellen gaan rinkelen.

  1. Bestel eten via bekende thuisbezorgd-apps

Een veilige manier om online eten en drinken te bestellen is om voor een restaurant op een bekende thuisbezorgd-app te kiezen. Deze restaurants zijn namelijk aangesloten bij deze platforms en moeten aan bepaalde voorwaarden en regels voldoen. Daarnaast beschikken deze apps vaak over persoonlijke gegevens van de restaurants. De kans op oplichting is daardoor klein.

  1. Veilig online je bestelling afrekenen

Er bestaan veel verschillende methodes om je bestelling online af te rekenen. Check vooraf op de website of app van het restaurant wat de mogelijkheden zijn. Met de betaaloptie iDEAL betaal je je bestelling bijvoorbeeld via de beveiligde omgeving van je bank. Meestal kun je met deze optie echter niet achteraf betalen. Met Paypal profiteer je van aankoopbescherming en als je voor Afterpay kiest, betaal je je bestelling pas als je deze hebt ontvangen. Ken je een website of restaurant niet en twijfel je na het lezen van de reviews nog steeds over de betrouwbaarheid? Zoek dan verder naar een ander restaurant of check of je achteraf kunt betalen. 

De conclusie

Voordat je een bestelling plaatst op de app of website van een restaurant is het belangrijk dat je onderzoek doet naar de betrouwbaarheid van het bedrijf. Dit kun je bijvoorbeeld doen door reviews van voorgaande klanten te lezen. Daarnaast is het bestellen bij een restaurant via een bekende thuisbezorgd-app vaak veiliger, omdat restaurants aan bepaalde regels moeten voldoen.