Friesland watertours
Image default
Toerisme

Ontdek prachtige vaarroutes van Friesland

Vaar in Friesland voor een onvergetelijke herinnering op het water. Als je denkt aan het halen van je vaarbewijs en het verkennen van de prachtige meren en kanalen van Friesland, lees dan door! Kijk hier naar geweldige routes waar je kunt varen zodra je je vaarbewijs hebt gehaald.

Sneek:

Sneek is een echte waterstad, het ligt in het merengebied van Friesland. Vaar door de grachten en vaar door de binnenstad en bewonder de oude gebouwen en grachten. Bezoek de beroemde Waterpoort van Sneek, dit is het symbool van de stad. Geniet van de gezellige sfeer!

Activiteiten in Sneek: Geniet van de binnenstad!

Ga in de gezellige binnenstad van Sneek en bewonder de historische gebouwen en sfeervolle grachten. Geniet van heerlijk eten en drinken in de lokale eettentjes en ontspan langs het water. Ontdek de schoonheid van Sneek vanaf het water met een ontspannen vaartocht. Peddel rustig op een SUP-board en geniet van het kalme water terwijl je de prachtige omgeving verkent.

Ontdek de pracht van varen in Grou

Grou, een gezellig dorpje tussen Leeuwarden en Akkrum, heeft fantastische waterwegen om te ontdekken. Als je van varen houdt, ben je hier aan het juiste adres! Het Pikmeer en Nationaal Park De Alde Feanen zijn geweldige plekken om te verkennen.

Vaar avontuurlijk

Met een boot vanuit Grou kun je naar verschillende natuurgebieden varen. Zoals naar Earnewâld, een mooi dorpje midden in Nationaal Park De Alde Feanen. Daar kun je genieten van alle planten en dieren. Het bezoekerscentrum is ook erg interessant!

Geniet van de natuur

Als je terugvaart naar Grou, kun je rustige en mooie plekjes ontdekken langs de waterkant. Het is echt prachtig om daar te varen en de natuur te zien. Of je nu wilt relaxen op het water of nieuwe avonturen wilt beleven, varen in en rond Grou is een geweldige ervaring!

Lemmer:

Lemmer ligt aan het IJsselmeer, het is een van Frieslands bekendste vaar plaatsen. Wandel over de kade, geniet van het strand en bewonder het grootste nog werkende stoomgemaal van Europa. Het IJsselmeer is een van de beste plekken om te varen, zeilen en windsurfen, met zijn open water en constante wind. Lemmer is dan ook een populaire bestemming voor watersportliefhebbers van over de hele wereld.

De Alde Feanen:

Nationaal park De Alde Feanen, ligt tussen Leeuwarden en Drachten, het biedt een prachtig laagveenmoeras met meren, rietlanden en moerasbossen. Vaar langs dit gebied en ontdek de vele verschillende planten en dieren die er leven. De Alde Feanen is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt vele mogelijkheden om te varen, kanoën en vogels te spotten. Vaar door smalle slootjes en brede meren en geniet van de rust en stilte van dit unieke natuurgebied.

Ontdek de Elfstedenroute op het water.

Vaar mee op een geweldig avontuur langs de Elfstedenroute, maar dan op een boot! Dit is een unieke kans om Friesland te verkennen vanaf het water. In plaats van te schaatsen, ga je nu op ontdekkingstocht langs de elf beroemde steden van Friesland.

Tijdens deze boottocht zie je prachtige landschappen, leuke dorpjes en natuurlijk de historische steden. Je kunt overal beginnen en de hele route afleggen. Onderweg leer je meer over de geschiedenis en de bijzondere kenmerken van elke stad.

Het varen van de Elfstedenroute is wel wat avontuurlijk en vraagt wat planning. Je moet goed opletten bij bruggen en sluizen en zorgen dat je goed voorbereid bent.

Wat draag je als je gaat varen?

Als je het water op gaat, is het belangrijk om lekker warm te blijven en er ook nog een beetje goed uit te zien, toch? Hier zijn wat tips over wat je zou kunnen dragen als je gaat varen:

  • Draag laagjes

  • Draag wat lekker zit.

  • Neem een winddicht vest mee

  • Neem in de koude maanden handschoenen mee

  • Neem altijd een extra setje droge kleren mee

Wil je het water op? Sommige boten vragen om een vaarbewijs. Ken de regels voor veiligheid. Zo kan je veilig varen in Friesland. Denk er eens over na om je vaarbewijs te halen en geniet van het varen.

Voor meer informatie, bekijk vaarbewijs.nl voor alle informatie over Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Leer ook over marifonie voor een veilige vaart.