Friesland watertours
Image default
Cadeau

Hoe op te lossen en Rubiks kubus in vijf seconden

 

Deze week vestigde de 14-jarige Lucas Etter een nieuw wereldrecord voor het oplossen van de klassieke Rubiks kubus in Clarksville, Maryland, in de VS, en het oplossen van de gecodeerde kubus in een verbazingwekkende 4,904 seconden.

Het maximale aantal draaiingen dat nodig is om de klassieke Rubiks kubus op te lossen, een kubus die is opgedeeld in vierkanten die 3 × 3 op elk vlak zijn verdeeld, is 20, en het maximale aantal kwartslagen is 26. Het duurde 30 jaar om deze getallen te ontdekken , die uiteindelijk werden bewezen door Tomas Rokicki en Morley Davidson met behulp van een combinatie van wiskunde en computerberekeningen. De puzzel heeft immers 43.252.003.274.489.856.000 (43 keer 1018, of 43 quintillion) mogelijke configuraties.

Dus hoe komen mensen als Lucas Etter erachter hoe ze Rubiks kubus zo snel kunnen oplossen? Ze konden instructies lezen, maar dat bederft de pret eerder. Als je wilt uitzoeken hoe je het zelf moet doen, moet je kubusoplossende tools ontwikkelen. In die zin is een werktuig een korte reeks beurten die ertoe leidt dat slechts enkele van de individuele vierkanten op de vlakken van de kubus van positie veranderen. Als je genoeg gereedschappen hebt ontdekt en onthouden, kun je ze een voor een uitvoeren om de kubus terug te brengen naar zijn ongerepte, opgeloste staat.

Deze tools vereisen experimenten om te ontdekken. Hier is hoe ik het zelf deed: op vakantie gaan met een Rubiks kubus en een schroevendraaier. Doe experimenten om tools te vinden. Het probleem is dat de meeste experimenten de kubus vreselijk door elkaar gooien en je vergeet wat je hebt gedaan, zodat je je bewegingen niet ongedaan kunt maken.

Nu heb je de keuze: koop een andere Rubik’s kubus of haal je vertrouwde schroevendraaier eruit. Draai een zijde 45 graden en plaats de schroevendraaier onder een centraal stuk van de gedraaide zijde. Door de schroevendraaier als een hefboom te gebruiken om hem er voorzichtig uit te wrikken, is het gemakkelijk om de kubus volledig uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten in onberispelijke vorm.

De laatste stap van het opnieuw monteren is het omgekeerde van de truc met een schroevendraaier: draai een kant 45 graden en oefen lichte druk uit om het laatste stuk weer op zijn plaats te zetten.

 

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be