Friesland watertours
Image default
Media

De beste externe SSD

De beste externe SSD

Snelle externe SSD in creditcardformaat en USB-aansluiting in plaats van een volumineuze harde schijf! COMPUTER BILD heeft de huidige modellen getest. Hier vindt u de beste externe SSD.

De beste externe SSD met USB-aansluiting

Kleine, stille en robuuste SSD’s zijn nu een uiterst snel alternatief voor conventionele harde schijven, zelfs in de externe versie. De compacte harde schijven hebben tot 4 TB opslagcapaciteit en kunnen eenvoudig worden aangesloten op een laptop, tablet of als opnameapparaat op een slimme TV via een USB-poort. Om optimaal te kunnen profiteren van de hoge snelheid van de externe SSD is de nieuwste USB-generatie essentieel. In de test maakten ook modellen met een robuuste afwerking en een laag geluidsniveau indruk op de testers. In termen van prijs zijn SSD’s nog steeds aanzienlijk duurder dan klassieke externe harde schijven: 500 GB kost ongeveer 160 euro, 1 TB meestal meer dan 300 euro.

Verschil tussen SSD en HDD 

In tegenstelling tot harde schijven (HDD) kunnen SSD’s het zonder mechanische, d.w.z. bewegende delen stellen. Er is een flash-geheugen geïnstalleerd, vergelijkbaar met een USB-stick. Normale harde schijven bestaan echter uit één of meer magnetische schijven. Een beweegbare kop beweegt over de schijven en schrijft of leest de gegevens. Dit maakt de HDD’s gevoeliger voor interferentie en meestal veel luider tijdens het gebruik. 

SSD’s zijn, zoals hierboven beschreven, compact, robuust en extreem snel. Zowel als interne als externe varianten zijn ze daarom populair voor het uitvoeren van zeer grote programma’s. Omdat zeer grote SSD’s erg duur zijn, hebben veel computer- en laptopbezitters nu de regel: HDD’s bieden de opslagcapaciteit, SSD’s de snelheid.
Als de laptop of tablet niet genoeg intern geheugen heeft, kunnen externe SSD’s eenvoudig worden aangesloten. Dankzij de USB-aansluiting zijn ze ook ideaal als netwerkschijf. U kunt er bijvoorbeeld programma’s, video’s en foto’s opslaan, de externe SSD op uw router aansluiten en meerdere apparaten of personen hebben centraal toegang tot de gegevens. Een andere plaats van gebruik is de Smart-TV – hier neemt de externe SSD het werk van de videorecorder over. Conventionele HDD’s kunnen deze functies ook vervullen, maar vanwege hun volume en grote omvang zijn harde schijven in deze gevallen niet altijd de eerste keuze.

Doorslaggevend voor de snelheid: de USB-standaard

Met de introductie van USB in het midden van de jaren ’90 werd het mogelijk om eenvoudig talrijke apparaten met elkaar te verbinden. Of het nu gaat om Windows, Linux, Android of iOS: de interface is nu standaard te vinden op de meeste computers, notebooks, smartphones, camera’s en andere elektronische apparaten, ongeacht het besturingssysteem. Speciale software is meestal niet nodig voor de bediening. In 2000 werd de USB 2.0-standaard op de markt gebracht, die overdrachtsnelheden tot 480 Mbit/s mogelijk maakt – 40 keer sneller dan de eerste generatie. Externe SSD’s kunnen er ook mee worden bediend, maar dit beperkt hun maximale prestaties. Zorg ervoor dat zowel de SSD als de apparaten die u erop aansluit minimaal USB 3.0 hebben met een maximum van 5 Gbps, of beter nog USB 3.1 (Type C) met maximaal 10 Gbps.

Een alternatief of concurrentie voor USB, ontwikkeld door Intel en Apple, is Thunderbolt. De technologie is gebaseerd op PCI Express en de DisplayPort-videoverbindingsstandaard en behaalde in de eerste generatie al theoretische piekwaarden van 10 Gbit/s. Thunderbolt 3 bevat USB 3.1 en maakt overdrachtsnelheden tot 40 Gbit/s mogelijk. Als je een Mac gebruikt, vind je verschillende externe SSD’s met Thunderbolt-connectoren op de markt.

Vragen voor de aankoop: Externe SSD of harde schijf?
Omdat externe SSD’s aanzienlijk duurder zijn dan harde schijven, is het de moeite waard om te overwegen waar u de draagbare opslaguitbreiding voor nodig heeft en of het de investering waard is voordat u koopt. Een paar vragen kunnen helpen bij de besluitvorming:

Hoeveel geheugen heb ik nodig?

500 GB, 1 TB of meer: Hoe meer opslagcapaciteit u nodig heeft, hoe duurder de externe SSD zal zijn.

Wat wil ik opslaan?

Om gemakkelijk een back-up te maken van uw foto’s, muziek en andere bestanden, is een standaard harde schijf meestal alles wat u nodig hebt. Als u wilt werken met grote gegevens en programma’s direct op de schijf of schijf, is het de moeite waard om een SSD te gebruiken. Externe SSD’s zijn ook geschikt, bijvoorbeeld als u het besturingssysteem direct vanaf de schijf wilt starten.

Wil ik mijn gegevens vervoeren?

Als u de schijf wilt gebruiken als middel om gegevens te transporteren, bijvoorbeeld tussen huis en kantoor, moet u kiezen voor een SSD.

Op welke apparaten wil ik de schijf aansluiten?

Als uw laptop, tablet of Smart-TV alleen USB 2.0 ondersteunt, is het niet de moeite waard om te investeren in een externe SSD omdat de technologie de snelheid beperkt. Als u de externe SSD wilt gebruiken als een videorecorder of speler op uw TV, is een SSD de moeite waard vanwege de zeer stille werking.

https://tevredenconsument.nl/elektronica/computeraccessoires/de-beste-externe-ssd/