Friesland watertours
Image default
Beauty en verzorging

De 3 fases van herstel na een behandeling met microneedling

Met behulp van de juiste microneedling apparatuur kunnen zichtbare oneffenheden in de huid zoals pigmentvlekken, rimpels en zichtbare poriën effectief worden behandeld. Microneedling is een minimaal invasieve, huidverbeterende techniek, met als voornaamste doel het aanzetten van de huid tot natuurlijk herstel. Tijdens de behandeling maken kleine naaldjes openingen in de huid, waarna het natuurlijke helingsproces wordt geactiveerd. Ben je benieuwd hoe de herstelperiode na een behandeling met microneedling eruit ziet? De resultaten van de behandeling volgen elkaar in 3 fases op; activatie, proliferatie en het eindresultaat. Lees hier wat je in deze fases kunt verwachten.

Activatie

Doordat bij microneedling de huid en vaatjes door de kleine naalden oppervlakkig worden beschadigd, wordt de huid als het ware aan het werk gezet om zichzelf te herstellen. Er worden namelijk minuscule wondjes aangebracht, waardoor je huid getriggerd wordt om deze te weer te helen. Je immuunsysteem wordt geactiveerd en zorgt er voor dat je lichaam de wondjes van binnenuit desinfecteert. De bloedcirculatie wordt verhoogd en het helingsproces wordt gestart. Deze fase duurt ongeveer 3 tot 4 dagen, waarbij de huid er rood uit kan zien en warm aan kan voelen.

Proliferatie

Een dag of 3 na de behandeling met microneedling, vindt er een toename plaats van stoffen die het herstel van de huid bevorderen. Normaal gesproken zijn ontstekingen van de huid de grootste oorzaak van littekenvorming, maar doordat bij microneedling de inflammatiefase zoveel mogelijk wordt overgeslagen, wordt de kans op littekenvorning beperkt. Tijdens de proliferatiefase worden cellen in het bindweefsel gestimuleerd om groeifactoren vrij te maken. De huid geneest de wondjes, vervangt oude cellen voor nieuwe en verhoogt de aanmaak van collageen. 

Het eindresultaat

In de laatste fase zijn alle wondjes en alle beschadigde cellen vervangen voor nieuw weefsel. Het hele herstelproces kan wel 12 tot 16 weken in beslag nemen, omdat je huid deze tijd nodig heeft om het benodigde collageen en elastine aan te maken, die er voor zorgen dat de huid vernieuwt. In deze fase is het eindresultaat van de behandeling goed zichtbaar en de huid zal er frisser, egaler en stralender uitzien. Oneffenheden als rimpels, vlekjes, littekens en grove poriën zijn minder zichtbaar. Dit zijn de fases van herstel die je kunt verwachten na een behandeling met microneedling.